Masurarea laptelui, Bran

Masurarea laptelui Evenimente si Turism Brasov Iul

Masurarea laptelui, Bran

Masurarea laptelui este evenimentul anual din Bran, Stana Zanoaga, care marcheaza plecarea turmelor de oi si vite la munte. Crescatorii de oi se aduna in fiecare sat pentru a stabili impreuna unde vor face stanile in acel an, cine le va fi baci si pe cine vor angaja sa le pazeasca pe timpul pasunatului. Impreunarea oilor pe criteriile stabilite - pe vecinatati, intre neamuri sau conform altor intelegeri - si urcatul turmelor la stani sunt momente semnificative in comunitatile rurale romanesti. In dimineata zilei stabilite, toti stapanii de oi pornesc spre stani, imbracati de sarbatoare. In urma barbatilor care duc galetile de muls, femeile poarta cosuri si traiste pline de bucate alese si sticle cu bautura. Dupa ce toate oile au fost mulse si laptele fiecarui gospodar a fost "masurat" si inscris pe "raboj", pacurarii reunesc laptele (il "impreuna") si-i dau cheag. In functie de acesta proprietarii vor primi cota de produse lactate.
Activitatile practice si juridice sunt insotite de numeroase acte rituale menite sa apere stana si ciobanii de fortele malefice pe timpul verii: aprinderea Focului Viu, afumarea ciobanilor si oilor, alungarea prin strigate si zgomote a vrajitoarelor care fura sporul laptelui, purificarea oilor si stapanilor de oi prin stropirea lor cu apa sfintita, prepararea unor alimente rituale, sacrificarea mielului, pronuntarea formulelor magice etc. Sambra Oilor se incheie cu o frumoasa petrecere campeneasca unde se mananca alimente specifice, se canta si se joaca dupa melodii pastoresti. Obiceiul este cunoscut, cu variante locale si in diferite stadii de evolutie, de toti crescatorii de oi.
Activitati:
- Participarea la mulsul laptelui si prepararea casului;
- Spectacole de dans si cantec popular specific zonei Branului;
- Expozitie cu cele mai reusite creatii populare (costume populare, icoane pe lemn si sticla, tasaturi din lana si in, ustensile casnice din lemn, sculpturi artistice).