Junii Brașovului – Tradiție dacică în inima Transilvaniei

Junii Brașovului – Tradiție dacică în inima Transilvaniei
Apr

Junii Brașovului – Tradiție dacică în inima Transilvaniei

Obicei unic în România ce adună în fiecare an peste 30.000 de turişti să admire această paradă, denumită Junii Brașovului. Aceasta are loc în Braşov în Duminica Tomii, prima duminică după Paște, când bărbaţi îmbrăcaţi în costume tradiţionale coboară călare spre centrul oraşului din cel mai vechi cartier al Brasovului, Şchei pe armăsari împodobiţi cu panglici tricolore şi harnaşamente din piele.

Pe parcursul paradei aceştia sunt acompaniaţi de fanfara Academiei de Aviaţie “Henri Coandă” din Braşov ce animă şi mai mult atmosfera acestei parade.

Indiferent dacă eşti sau nu din Braşov, vom face o mică incursiune în istorie spre a vă explica originea acestui eveniment.

Prima atestare a acestei tradiţii este din anul 1728 în una din cărţile arhivei Primei Şcoli Româneşti din Şchei. Însă alte voci spun că ar fi de fapt un obicei din vremea dacilor. Dar, puţini cunosc cu adevărat ce reprezintă cu adevărat acesta tradiţie.

Semnificația paradei; Junii Brașovului

Istoria ne relatează faptul că de fapt sărbătoarea Junilor reprezintă reînvierea naturii, fiind un nou început pentru noi toţi. Însă în esenţă acest obicei reprezintă o iniţiere militară a feciorilor, aceştia luând numele de “Juni” - reprezentând bărbaţi tineri şi necăsătoriţi.

Această tradiţie se spune că ar fi inspirată din vremea dacilor, reprezentând un ritual de slăvire a soarelui la începutul primăverii moment în care natura reînvie. Însă, cei care au conturat-o în maniera în care o ştim noi astăzi sunt locuitorii din cartierul Şchei, mai exact militarii care au stat în această zonă. Tradiţia a fost sprijinită și promovată de către voievozii romani din Principate în secolul XIV- lea, ce aveau ca scop să iniţieze feciorii din zona să apere Țara Bârsei.

Astfel, observăm că de fapt junii îşi au originea într-o castă militară inspirată de la daci.

Cum sunt împărţiţi junii?

Acest gen de împărţire îl putem observa de obicei la un popor primitiv, unde bărbaţii sunt grupaţi în funcţie de vârste. Astfel, junii cuprind toţi acei bărbati care sunt necăsătoriţi şi au între 17 şi 46 de ani.
Pentru a putea intra în acest grup al “junilor”, la fel ca şi în alte tradiţii ale popoarelor primitive, bărbații trebuiau să treacă printr-un ritual de iniţiere. Însă, în locuri ascunse de privirea femeilor, trecând prin chinuri precum, foamete, alergat, căţărat pe stânci, lupte, antrenament cu buzduganul, călărit şi altele.
Locul în care se petrec aceste probe este la Pietrele lui Solomon, o zonă perfectă pentru un antrenament aproape militar.
Junii Brașovului, ca orice organizaţie, sunt împărţiţi în grupe, 7 la număr şi au un conducător ce se numeşte vătaf. Interesant este că fiecare grupă de juni are o denumire:

  • Junii Tineri – Ei reprezintă ceata originală denumită şi “Tineri” mai însemnând şi “Necăsătoriţi”;
  • Junii Bătrâni – Acest nume îl primeau bărbaţii căsătoriţi care aveau ca scop să însoţească parade de juni;
  • Junii Curcani – Aceasta grupă s-a format în 1877 în perioada războiului de Independenţă;
  • Junii Dorobanţi – Aceştia s-au desprins din Junii Curcani în 1924;
  • Junii Brașovecheni – Nume atribuit junilor ce sunt din Brașovul vechi în 1851;
  • Junii Roşiori – Grupul format în 1908 de către junii căsătoriţi din Nord-Vestul Scheiului;
  • Junii Albiori – S-au format în 1860 şi erau alcătuiţi din măcelarii şi negustorii din Şchei;

Interesant este faptul că în cadrul paradei, junii din fiecare grupă participanți la paradă, au o vestimentație specifică şi un steag dedicat.
Dacă vrei să ai ocazia să vezi aceasta paradă, are loc în fiecare an de dimineaţă de la ora 10:00 în prima duminică după Paste. Anul acesta, parada a avut şi alte activaţi precum: îngroparea vătafului, aruncarea buzduganului, hora feciorilor, aruncatul în ţol şi multe altele.
În concluzie, vă aşteptam la Brașov, în fiecare an, să luați parte la acest eveniment unic în lume şi care ne readuce un pic la originile noastre străvechi.